CBSE Class 9 Biology Chapter 2 – Tissues

Chapter 2 of Biology is very interesting and scoring. Students who have strong knowledge of this chapter can achieve desired marks in Biology. NTSE Guru Experts have devised the important questions that are most likely to appear in exams. This chapter helps students make their base strong for class 10. Students are strongly suggested to solve and learn these question and answers to score good grades in class 9. This sheet contains point wise explanation and theoretical questions and answers. Start practicing them now.

Important Questions – Tissues

  1. Mention characteristics of meristematic tissue.

Ans. 

  1. Intercellular spaces are absent.
  2. Large prominent nucleus.
  3. Dense cytoplasm.
  4. Vacuoles are absent or very small.
  5. Isodiametric.
  6. Thin cell wall

2. Give reasons for:

a) Branches of a tree move and bend freely in high wind velocity.

b) It is difficult to pull out the husk of a coconut tree.

c) We get a crunchy and granular feeling when we chew a pear.

Ans:  a) Due to presence of supporting tissue- collenchyma, which provide strength, rigidity and flexibility to plant parts.

b) The husk of coconut is made up of sclerenchyma and therefore the tissue has no intercellular spaces and cells have secondary wall of lignin, hence it is difficult to pull out.

c) Due to the presence of stone cells or grit cells (types of sclerenchyma tissue).

3. What is cork?

Ans. Cork is outer protective tissue in older plants. It is made up of dead and compactly arranged cells without intercellular space. Cork cells have suberin in their cell wall making it impervious to gases and H2O.

4. Why is xylem known as dead tissue?

Ans. Xylem is known as dead tissue because three out of its four components are dead (xylem vessel, xylem fibers and tracheids are dead.)

5. Differentiate between Xylem and phloem

Xylem

Phloem

Conducts water and mineral

Conducts food

Unidirectional movement

Bidirectional movement

Maximum components dead

Maximum components living

 

6. Give characteristic features of the following:

a) Squamous epithelium

b) Cuboidal epithelium

c) Columnar epithelium

Ans: a) Squamous epithelium

  • Made up of thin, flat, disc-like cells
  • Cells are tightly packed
  • No intercellular spaces

b) Cuboidal epithelium

  • Cells are cube like of nearly equal height and width
  • Cells may be isodiametric

c) Columnar epithelium

  • Cells are tall, cylindrical and pillar like
  • Cells may bear microvilli at free-ends.

Tissues

7. Draw a schematic chart reflecting the classification of connective tissue.

Connective Tissues

8. Differentiate between Tendon and Ligament.

Ans: 

Tendon

Ligament

Made up of white collagen fibers

Made up of yellow elastin fibers

Tough and inelastic

Strong and elastic

Fibers present in rows

Fibers scattered in matrix

Join muscle to bone

Join bone to bone

9. Differentiate between Bone and Cartilage.

Ans:

Bone

Cartilage

They are hard and inflexible.

They are soft and flexible.

Porous in nature

Non-porous in nature

Blood supply is present.

Blood supply is absent.

Matrix contain protein and mineral salts

Matrix mainly made up of protein

10. Differentiate between Blood and Lymph.

Ans: 

Blood

Lymph

Red vascular tissue

Slightly yellow fluid tissue

Less WBC

More WBC

Flows from different body parts to heart and from heart to different body parts

Flows from tissue to heart

 

Does not transport fats

Transports fats

Not in direct contact with organ

Direct contact with organ

11. Describe the three peculiarities of cardiac muscles.

Ans: 

a) Involuntary (works independent of will)

b) Work tirelessly for long (No fatigue)

c) Branched and presence of intercalated disc.

12. Muscles of human beings can work according to will or without our will. Give the technical name to both and state the example of each.

Works according to will:  Voluntary, e.g., striated muscle (limbs).

Works without our will:  Involuntary, e.g., unstriated (lungs), Cardiac (heart).

13. Draw a neat well labeled diagram of nervous tissue.

Unit of Nervous Tissue

14. Name the tissue found in pinna, nose tip, blood vessels, kidney tubule, seminiferous tubule, sweat gland and retina.

Ans: 

(a)  Pinna and nose tip – cartilage

(b) Blood vessels – areolar connective tissue

(c) Kidney tubule – Ciliated epithelium and columnar epithelial

(d) Seminiferous tubule – Cuboidal epithelium

(e) Sweat gland – Columnar epithelium

(f) Retina – Cuboidal epithelium

15. Name one place in a living organism where the following tissues are located:

a) Adipose tissue

b) Cardiac tissue

c) Meristematic tissue

d) Columnar epithelium

Ans

a) Adipose tissue                   –          below skin

b) Cardiac tissue                    –          In heart

c) Meristematic tissue          –           in tips of root and shoot

d) Columnar epithelium      –           in alimentary canal

If you also want to get important questions for other chapters and other subjects, Click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *